Tips en Trucs

 

Het is altijd fijn om niet zelf het wiel uit te hoeven vinden. Daarom geef ik graag wat tips, hoe ik vloertjes heb gemaakt, wandjes heb bekleed etc. Ook geef ik tips waar je goedkoop materialen vandaan kunt halen.

 

Algemeen

Gereedschappen:

hobbymesje/stanleymes

Plintenknipper (ideaal!!)

diverse tangetjes en schroevendraaiers

Hobbytool; boormachientje, schuurmchientje etc.

Hobbytool met diverse schuurkopjes en polijstkopjes.

Ik koop veel materialen bij :

Action: verf, plamuur, kwasten, papierlijm, hobbypapier, verfroerhoutjes, plakplastic etc. Action heeft een steeds groter wordende hobby-afdeling. Ze verkopen nu ook tegelmatjes (echte tegeltjes) en potjes met losse kleine tegeltjes. Heel goed te gebruiken voor je poppenhuis.

Zeeman/Wibra: afgeprijsde shirtjes, jurkjes etc. voor bekleding/gordijntjes. Zeeman heeft tegenwoordig ook knutselspulletjes en leuke stofjes.

Praxis: sierlatjes, stukjes behang, proefpotjes muurverf

Marktplaats: meubeltjes. 

En natuurlijk kringloopwinkels en rommelmarkten. 

Voor al deze winkels geldt: loop regelmatig naar binnen en kijk wat je kunt gebruiken.

 

Behang haal ik grotendeels van internet. Er zijn veel poppenhuissites waar leuke behangetjes te downloaden en te printen zijn. Tip: bij Hornbach, Praxis en Karwei kun je een stukje behang van een rol afknippen om bijvoorbeeld de juiste verf erbij te kunnen kiezen. Knip een zodanig groot stukje behang af dat je er één of twee wandjes mee kunt behangen.

 

Gebruik altijd een goede lijm. Ik raad Tacky glue aan, deze is verkrijgbaar bij hobbywinkels en tegenwoordig ook bij Action.

 

Bij de Praxis verkopen ze proefpotjes muurverf in heeeel veel kleuren. De potjes zijn 1,99 per stuk, maar de inhoud is meer dan genoeg voor een paar poppenhuismuurtjes.

 

Action verkoopt bij de hobby-artikelen flessen grijze structuurverf. Topspul! Ik gebruik het om muurtjes te schilderen (lijkt net echt stucwerk). Enkele huisjes in mijn project 'fifty ways...' zijn aan de buitenkant eerst bewerkt met deze structuurverf en daarna in de gewenste kleur geschilderd.

 

Tips 1

 

Linnengoed: Bij kringloopwinkels en op rommelmarkten kom je vaak fijne gehaakte kleedjes, broderiewerk, zakdoekjes met borduursels en kanten randjes tegen voor weinig. Al deze spulletjes zijn heel goed te gebruiken in het poppenhuis. Bijvoorbeeld voor beddengoed of linnengoed in de kast (of aan een wasrek).

 

Badkamer: Voor de ouderwetse boiler en de wastafel in Petit Maison Mazairac heb ik plastic badkamerspulletjes gebruikt van het merk Jean uit de jaren  '70. Oorspronkelijk  waren de spulletjes roze. De boiler was makkelijk te demonteren, dus heb ik alle 'koperkleurige' onderdelen er afgehaald en het roze plastic onderdeel licht beige geschilderd. Ook het wastafeltje is (eerst ontdaan van achterwandje en kraan) in deze kleur geschilderd.

 

Handdoekhaakjes: Een oude BH pas weggooien als je de haakjes en oogjes ervan af hebt gehaald. De haaktjes zijn namelijk hele leuke brocante handdoekhaakjes in je poppenhuis, zoals je kunt zien op de foto van het blauwe keukenkastje.

 

Houten vloertjes: kun je maken van ijslolliestokjes (o.a. te koop bij Action, bij de kinderknutselspullen), voor een vloertje heb je ongeveer twee zakjes nodig. Knip met een plintenknipper (aanrader!! multifunctioneel gereedschap) of een nijptangetje de ronde puntjes van de stokjes. Knip een stuk karton in de maat van het vloertje en plak de stokjes op het karton. Wissel per baan lange en korte stokjes. Laten drogen en vervolgens in de gewenste kleur schilderen of beitsen. Tegenwoordig maak ik ook vaak vloertjes van tongspatels of verfroerstokken van Action. Deze zijn iets breder en dikker en dat geeft een ander effect.

Tip: lijm de vloertjes bij voorkeur niet vast (eventueel alleen met dubbelzijdig plakband). De bedrading van de elektriciteit kun je nl. onder de vloertjes door laten lopen en als de vloertjes los blijven liggen, kun je er altijd bij als dat nodig is.

 

Lambrisering kun je op dezelfde manier maken als de houten vloertjes. Knip van karton de juiste maat voor de lambrisering en plak de rechtgeknipte ijslolliestokjes naast elkaar op het karton. Vervolgens de boven en onderkant afwerken met een sierlatje. De lijm laten drogen en daarna de lambrisering schilderen in de gewenste kleur of beitsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips 2

 

Raam- en deurhekwerk

Voor het raampje van de deur in het souterrain, het souterrainraam en het raampje boven de deur van het grachtenpand heb ik hekwerk gemaakt. Dit hekwerk heb ik gemaakt van een metalen sierrand van een rond dienblad gekocht bij Action. Het gaat hier om een buigzaam stuk metaal dat makkelijk te knippen is. Eerst heb ik de rand losgemaakt van het dienblad en vervolgens heb ik het voorzichtig rechtgebogen. Ik heb de maat genomen van de raampjes, dit afgemeten op het metaal en toen met een nijptang de stukjes, onder voorzichtig heen en weer buigen afgeknipt. De buitenste randjes van het hekje waren door het losknippen iets verbogen. Deze heb ik met een tangetje weer netjes platgedrukt. Daarna heb ik de hekjes een beetje bijgewerkt met zwarte verf en tegen de raampjes gelijmd met goede lijm (tweecomponentenlijm, Action).

 

Voor het interieur van sommige huisjes gebruik ik vaak afvalmateriaal.

Het gasstel is gemaakt van een blokje hout, vier stukjes sateprikker, twee zwarte knoopjes en twee zwartgeverfde platte ringetjes. Lijm de vier stukjes prikker op het blokje zodat er een opstaand randje ontstaat. Schilder het geheel wit en plak na het drogen de twee knoopjes voorop en de twee zwarte ringetjes als pannensteuntjes bovenop het gasstel.

 

Het kacheltje is gemaakt van een kartonnen koker, een dop van een wasmiddelfles (navulfles Persil), drie hoge punaises, een grote knoop, een klein knoopje, touw en een kraaltje. Zaag de koker op de juiste maat. Prik de drie punaises in de dop zodat het pootjes worden. Duw de koker in de dop en zet vast met een beetje lijm. Lijm vervolgens de grote knoop aan de bovenkant van de koker en lijm het kleine knoopje daarop. Draai op drie plekken op de koker een stukje draad en lijm dit vast (hiermee suggereer je compartimenten in de kachel). Lijm een klein stukje karton tussen de bovenste draad en de middelste draad en lijm hierop aan de linkerkant de kraal, dit is het deurtje van de kachel. Om een scharniertje te suggereren kun je aan de rechterkant van het karton eerst een nietje slaan (twee bobbeltjes aan de zichtbare kant houden). Alles goed laten drogen en vervolgens in de gewenste kleur schilderen (zilver, zwart). Eventueel kun je er een zwart(geschilderd) buigrietje aanmaken (gaatje in de kachel en rietje erin steken) als afvoerpijpje.

 

Bezemrekje: de zwabber is gemaakt van een sateprikker met een plukje katoenen draadjes, de afwasborstel is hier ook van gemaakt. De bezem is gemaakt van een sateprikker, een klein stukje van een plat latje en een stukje nepbont. Gaatje maken in het houtje, prikker erin lijmen, stukje bont knippen en eronder lijmen. De plumeau is gemaakt

van een grotere pijpenrager vastgemaakt aan een stukje sateprikker.

 

Wasbakje: jamkuipje waar aan twee kanten aan de zijkant een stukje is uitgeknipt (handvatten) en vervolgens zilver geschilderd.

 

Afvalemmer: een dop van een allesreinigerfles en een dopje van een multivitaminepotje (geen schroefdop, maar klemdop). Beide zilver schilderen, rommel in de bak stoppen en het platte dopje er schuin aan vast lijmen.

 

Lampje: zuignapje en kraaltje. Gaatje maken in zuignapje, draadje erdoor en kraalte aan het draadje vastmaken.