Tikus Bibi (Tante Muis); het indische muizenhuis

Tikus Bibi is een logement (pension) in Bandun, Nederlands Indie. Het huis is gebouwd in de tuin van het huis van een hoge ambtenaar, onder een Waringinboom. De Waringinboom is een heilige boom in Indie. Men gelooft dat daar de voorouders in leven. Het muizenhuis is dan ook veilig, want niemand zal ooit de boom omhakken. Hieronder worden de bewoners aan je voorgesteld.

Tante Beppie en Oom Janus

 

Tante Beppie en Oom Janus zijn ooit met de boot meegekomen uit Nederland. Zij zijn neergestreken in Bandung. Daar kwamen ze veel 'ontheemde' muizen tegen en en hebben uiteindelijk besloten een logement te beginnen. Dakloze muizen kunnen bij hen terecht. En als het huis te klein wordt, wordt er gewoon een kamer bijgebouwd door handige klusjesman Gertje.

 

Juffrouw Ietje,  meneer Jansen en Gertje

 Juffrouw Ietje was altijd huishoudster bij een rijke muizenfamilie. Toen ze te oud werd, moest ze weg. Omdat ze inwonend was, werd ze dakloos en zo kwam ze terecht in logement Tikus Bibi. In ruil voor kost en inwoning doet ze het poetswerk in het huis. En poetsen vindt ze heerlijk, het is haar lust en haar leven!

 

Meneer Jansen is handelsreiziger (verkoper aan de deur) van boeken. Hij huurt een kamer in Tikus Bibi en hij slaapt daar als hij in de buurt werkt. Hij kent Fiona van vroeger, maar wil dat niet weten (= getrouwd)

  

Gertje is de klusjesman. Hij woont niet in Tikus Bibi maar hij is er wel vaak om klusjes te doen. Hij is een handige jongen die alles kan maken wat hij ziet. Als er een extra kamer nodig is, wordt dat door Gertje geregeld. Soms wordt hij betaald voor de klusjes, maar vaak eet hij in ruil een hapje mee bij Oom en Tante. Hij maakt en repareert ook veel meubeltjes voor de bewoners, in ruil voor een pakje shag.

 

 

 

Simone de la Fontaine, Fiona en Hero

Simone de la Fontaine is de weduwe van een rijke Chinees. Helaas hebben zijn kinderen door een truc al zijn geld ingepikt en bleef Simone berooid achter. Ze heeft alleen nog wat oude Chinese meubeltjes en porselein. Vroeger wilde ze graag operazangeres worden, maar dat is nooit echt gelukt. Om aan geld te komen heeft ze af en toe een schabbel in een van de vele Hollandse clubs. Verder oefent ze de hele dag haar toonladders, tot ergernis van de overige bewoners, vooral Dottie en Mimi.

 

Fiona huurt ook een kamer in Tikus Bibi. Hoe ze aan het geld voor de huur komt, weet niemand. Er wordt gezegd dat ze vroeger 'in het leven' zat en daarmee wat geld heeft verdiend, maar niemand weet dat zeker. Er wordt verder niet over gesproken. Wat wel opvalt is haar voorkeur voor 'luchtige' kleding en haar smaak voor de inrichting van haar kamer.

 

Hero (Pietje Kok) was tien jaar geleden de sterkste muis van Bandung e.o. Heeft hiermee veel geld verdiend, maar heeft al dat geld uitgegeven aan feesten en gokken (paardenrennen). Nu is hij zijn geld en zijn 'vrienden' kwijt en heeft hij onderdak gekregen in Tikus Bibi. Ook hij verdient af en toe een beetje geld met een schnabbel. Verder traint hij nog iedere dag en hoopt ooit een comeback te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mimi en Dottie, en de kunstenaar

Dottie en Mimi zijn twee Indische dames (tweelingzusjes). Zij zijn hun levenlang al samen en kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar. Zij zitten de hele dag te kibbelen. Ze hebben beide in het onderwijs gezeten en leven nu van een klein pensioentje, net voldoende om een kamer te huren in Tikus Bibi. Ze klagen dagelijks bij Tante Beppie dat het niveau van het logement naar beneden gaat en dat Tante en Oom niet zo maar iedereen moeten binnen laten in het logement.

 

De kunstenaar, noemt zichzelf Jacques en zegt dat hij in Parijs heeft gewerkt als schilder/beeldhouwer. Af en toe verkoopt hij een werk, maar hij kan er niet van leven. Hij woont dan ook gratis in Tikus Bibi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kamers

De gezamenlijke badkamer

De kamer van meneer Jansen

De kamer van Mimi en Dottie

Fiona's kamer

Simone's Chinese verblijf

Het schildersatelier